Gogoașa de celuloid

"It's not where you take things from - it's where you take them to"

  • Home
  • Despre gogoașă
  • Analogii accidentale

Logorama from Marc Altshuler - Human Music on Vimeo.

A fost odată ca NICIODATĂ o planetă pe nume Pământ. Ca de obicei there's the good guy (Michelin), the bad guy(McDonald's), the cool guy (7UP), the romanian type guy (Pringles), the stupid guy (gălbejitul de la M&M), the clever guy (roşcovanul de la M&M), the clean guy(Mr.Muscle), the invisible guy (BIC), the hot chick (Esso), the D-l Goe boy (Haribo), the little -annoying- boy (Big Boy). Toţi ăştia mănâncă Apple, beau Coke si fumează Marlboro. Într-un final, cu toate ingredientele necesare pentru întocmirea unui action film în toata regula, un cutremur face sa intre la apa the virtual world (Windows), the virtual land (Disney), the virtual pleasure (Durex) si toate vitual-urile care mai erau pe acolo şi cu care suntem atat de familiarizati. End of the story.

Mulţumesc Alexandrei pentru astă recomandare (şi nu numai).
Uneori, o fântână cu cumpănă văzută undeva, departe, cu cer spălăcit şi doi ciulini care se rostogolesc duşi de vânt peste o câmpie uscată spun mai multe despre sărăcia locului, decât o sută de ţărani în zdrenţe şi opinci.

Nicu Stan în Almanah CINEMA 1989

Soudaine la vide (r. Gaspar Noe, 2009)

I-am găsit filmului acesta un singur defect (poate voit): nu a reuşit să ma sensibilizeze în vreun fel (şi aici nu vorbesc de sensibilizarea vederii mele, care a fost dimpotrivă, agresată şi agasată şi afectată de tot acel arsenal de beculeţe, lumini şi culori - lucru fascinant de altfel, o experienţă vizuală unică), nu a reuşit să ma facă să empatizez cu vreun personaj: nici drama somnambulului continuu Oscar, nici cea a sorăsii, Linda, debusolata şi descentrata, lost in transaltion, care se aruncă în mrejele "întunecatului" Tokyo ca o...înecată. NU, nu am reuşit să rezonez cu dramele lor.
Cât despre violenţa sau pseudopornografia de care este Gaspar Noe acuzat am să susţin această estetică a grotescului blamată de toţi frustraţii citând câteva replici de-ale lui monsieur Tarntino într-un interviu apărut în TheTelegraph: I feel like a conductor and the audience's feelings are my instruments. I will be like, 'Laugh, laugh, now be horrified'. When someone does that to me I've had a good time at the movies.If a guy gets shot in the stomach and he's bleeding like a stuck pig then that's what I want to see — not a man with a stomach ache and a little red dot on his belly. That's why Thomas Edison created the motion picture camera — because violence is so good. It affects audiences in a big way. You know you're watching a movie. La argumentul: "de asta există atâta vilolenţă. ce se vede la televizor aia se întâmplă." se poate contrargumenta, însă în lipsa unui public avizat (căruia cei doi regizori mai sus menţionaţi se adresează, iar aici mă refer la iubitorii de cinema), unei culturi adecvate cu minime cunoştinţe de estetică sau cultura cinematografică, aceste contrargumente de genul celor date de T. sunt de prisos.
Revenind la Noe pot afirma un lucru. Nu sunt fan (ca şi în cazul lui Trier) însă nu-i pot refuza geniul artistic.

Marlene Dietrich în Shanghai Express, r. Josef von Sternberg, 1932
Să luăm aminte la următoarele rânduri.
Costineştiul de ieri...
A fost cald.Au fost valuri. Steaguri albe şi steaguri albastre. A fost cea de-a 11-a ediţie a Galei filmului pentru tineret. Cel mai important, cred, concurs naţional al filmului românesc (deşi neîndoios, şi Gala filmelor pentru copii de la Piatra neamţ îşi are importanţa ei necontestată în "ţintarul" competiţiilor cinematografice--nici acesta nu-şi mai duce veacul în zilele noastre, dar măcar avem Filmul de Piatra, la fel de respectabil ca şi cel din trecut--) (...)Au fost cam 50 de km de peliculă, peste 50 de filme, a fost o sărbătoare (în haine de lucru) a filmului românesc, au fost mii şi mii de spectatori în fiecare seară de proiecţie, au fost sute şi sute de participanţi la fiecare dimineaţă de discuţii cu realizatorii filmelor respective. Toate acestea s-au petrecut la sfârşit de iuşie şi început de august. (...) A fost o vară plină a filmului românesc la Costineşti. Ne-ar putea contrazice doar vara viitoare...şi întra-adevăr a mai fost doar una.*
Filmele de astăzi...
Şi-au găsit locul în alte festivaluri, care pe an ce trece îşi pierd din savoare, iar discuţiile de care vorbeam mai înainte se transformă în vorbe răutăcioase la adresa competitorilor (observăm cât de anemic se aplaudă când sunt anunţate premiile). Costineştiul a rămas gol...dar plin de oameni care se refugiază în cea de-a opta "artă" sex & money live performance, unde totul este etalat, detaşat, degajat, dezbrăcat, de c***t.

*extras din Almanahul Cinema 1989, Călin Căliman
(instantaneu din Earth, 1930, r. Aleksandr Dovzhenko)

Nu există să mor liniştit sau să mor cu demnitate poţi doar sa trăieşti în modul acesta. Moartea ideală e: împăcat şi conştient.
Dacă Iona a fost mai laconică, textele ei fiind ca niste funcţii sau formule cu vectori, eu voi fi puţin mai elaborată.
Negocieri cu părinţii (în cazul meu). Rămas bun, I pup zou, mama! Plecare cu trenu' din R. până în B. pe gratis (casa de bilete închisă). Controlorul a aruncat o ocheadă, s-a convins ca suntem fete serioase şi a plecat mai departe. Până dimineaţă am făcut scurt-circuit la vorbitoare cu dicuţii mai mult sau ami puţin metafizice, că deh se impune şi nu te poţi abţine ca la ora de filosofie.
Acolo (în mult controversata, blamata sau elogiata Vamă) era linişte. Cocalarii plecaseră (parţial), soarele era mai indulgent, cazarea mai ieftină. Să ne mutăm pe fast forward.
Sar peste detaliile de dincolo şi menţionez:
  • Primii simpatici au fost vecinii noştri localnici de peste drum care ne-au întâmpinat pe ritm de manele. După o zi întreagă de fraţii mei s-au potolit.
  • Prima experienţă a Ionei cu creveţi şi caracatiţa care a făcut cranţ şi a fost expulzată tacticos într-un şerveţel.
  • Am descoperit-o pe Mathilde, înveşmântată cu rochii de pânză, in şi mătase.
  • Lipoveanca roşcată cu păr lung, mâini subţiri şi degete firave, faţa pigmentată cu ochi verzi şi buze mici arcuite ne-a dat o lecţie de siguranţă şi încredere în sine printr-un singur lucru. În timp ce noi am stat o oră jumătate să ne decidem asupra unor accesorii din sârmă argintată făcute pe loc de un artist ambulant (pt care tot respectul), ea a apărut, a pus inelul pe deget, a plătit şi a plecat. Eu rar am mai întâlnit asemenea manifestări de decizie fulger.
  • Artistul ambulant de lângă avea expus un cercel verde tricotat pe care eu îl tot lăudam. Dacă-ţi place aşa de mult ţi-l dau gratis, zice el sincer. Vaaaai, dar nu pot, eu morlaistă. Atunci 10 lei. Eu nu am înţeles din prima dar cercelul nu avea pereche şi deci nu era o problemă oferta gratuităţii. În final nu m-am ales cu nimic.
  • La Stuf (acea mult bârfită discotecă de pe plajă) atmosfera a fost ok până pe la 2 :00, moment în care a apărut o turmă de wannabes şi să ne simţim bine people, etc. Pe ritmurile lui MC Hammer eu îmi zbenguiam picioarele făcand scheme. Din spate apare un neamţo-nenică beat turtă care-mi trânteşte în urechi un YOU'RE FROM THE MOOOVIIIEE. Neavând abilitatea fizică de a ridica dintr-o sprânceană am ridicat nedumerită din amundouă cu mesajul: YOU'RE STUPIIIID.
CONCLUZIE! E frumos acolo, e diferit fiindcă întâlneşti oameni diferiţi, simpatici de calitate (cu mici excepţii) spontan, inedit, discuţii, muzică bună, diversitate. Dacă eşti rasta ai reggae, dacă eţi nostalgic ai folk, eşti energic ai rock sau rapp, eşti mai comercial ai Stuf, eşti mâncău ai La Canapele, eşti familist ai...un lapsus, că am uitat cum se numeşte. Se face peşte pe grătar şi se citeşte pe uşa suspendată pe marginea dealului un hilar NU FORŢAŢI UŞA. Iar eu nu mai forţez nota cu topicuri kilometrice.

P.S. Acest articol va deveni off-topic întrucât blogul meu se va îndrepta către zona cinema-ului. Am avut nevoie de timp pt strângere de material.
Dacă aruncăm o ocheadă la animțiile din secolul trecut ale lui Lotte Reiniger am putea rămăne surprinși de asemănarea dintre grafica lui si cea a lui Hibbon. Ăsta e un lucru bun. Să nu uităm niciodată că oricât ar avansa tehnologia sursele de inspirație tot de la vechii maeștrii vin.
Indiferent dacă ești fan sau nu al francizei Harry Potter e imposibil să nu admiți că David Yates a ales o versiune excelentă pentru prezentarea poveștii celor 3 frați care au înfruntat moartea. Deși am observat că s-a vorbit mult despre partea aceasta din film nu m-am putut abține.
Să aruncăm o privire peste excelenta treabă pe care a făcut-o Ben Hibon.

Vicky Cristina Barcelona (dir.Woody Allen, 2008)
Poate ca ceea ce mi-a placut atat de mult la acest film a fost surprinderea mea in legatura cu Christian Bale's performance atat de realista, poate mi-a placut angelicul suo gan (lullaby), poate ca mi-a placut faptul ca un copil poate soca, speria , enerva, surprinde, sensibiliza atat de mult un general dur si necrutator, poate ca mi-a placut vizibila coordonare a lui Steven Spielberg (de acum un adevarat maestru in WWII) sau poate ca mi-a placut afisul filmului. Poate ca mi-a placut si atat.


(Empire of the Sun, r.Steven Spielberg, 1987)

Agitatie, pasiune, dragoste, graba, presiune, furie. Coloristica cu simboale? E posibil. Dupa parerea mea una dintre cele mai bune imagini cinematografice de anul asta si un contrast absolut superb.


                                                 Blue Valentine (dir.Derek Cianfrance, 2010)


Varianta oficială: Un cuplu de români (media vârstei de 40 de ani) îşi anunţă toţi cunoscuţii că de Revelion merg la Paris, "ne-au invitat nişte prieteni".
Varianta reală: Un cuplu de români este invitat de Revelion la Paris de către nişte cunoştinţe care plecau în Egipt şi nu aveau cu cine să îşi lase câinele.

P.S. This is a true story.
P.S.' Concluzia cu privire la "specific românesc" o trageţi voi.
Într-o hală veche, părăsită leneveau neşte tone de calorifere. După mult timp, în care pretena lor rugina le-a oferit amabilă compania, hop-ţop apar neşte interesanţi de la o fabrică din apropiere. Aterizează cu zgomot şi tămbălău cu neşte maşinuţe de teren, neşte scripeţi şi câţiva "pricepuţi" musculoşi să ridice sculamnetele. Stau o oră, stau două, trei...calorifelele nu se dau mişcate din loc aşa că românaşul delăsător lasă baltă pe a doua zi când aveau să vină cu macaraua.

A doua zi dimineaţa, mai bine echipaţi, ia calorifelele de unde nu-s.
(în urma cu câteva ore):
Apare în vizor o căruţă cu doi cai putere ce transporta câţiva haules-baules. Aceştia au şutit calorifelele şi-au dispărut. Cum? Nici în ziua de azi nu s-a aflat.

Concluzia: S-o fi născut românu' poet da' tot ţiganu e mai inventiv.



Snapshots from Black Swan (dir.Darren Aronofsky, with:Natalie Portman, Vincent Cassel)
Ţara minunilor! Dar nu pentru că se întâmplă minuni ci pentru că te minunezi.

Ajung în gară. Frig!Tremură nădragii. Destinaţia: Roznov (în interes de "afaceri"; mai precis să-mi refac boletinul). Distanţa P.Neamţ-Roznov: 15 Km. În staţie un microbuz P.Neamţ-ROZNOV-Tazlău, un autobuz P.Neamţ-ROZNOV-Cândeşti şi un alt autobuz P.Neamţ-ROZNOV-P.Şoimului.
Mă îndrept congelată spre primul microbuz: La cât plecaţi? Acum! Urc: La Roznov. Neah!Nu se poate (şi face semn cu mâna spre portieră scârbit, enervat, plictisit) Ies. Ma îndrept spre celălat autobuz. Aştept să intre toată lumea. După un lung şir de elevi sastisiţi intru: Roznov. Aaaa!Nu!Nu! (ca şi cum l-aş fi agasat) Duceţi-vă la celălalt autobuz. Extraordinar!(freez-ată, nervoasă, uimită). Urc: Roznov. 4 lei. Îi dau 10. Uit să iau restul. Mi-l aduce şoferul. Pornim.

Analiză: M-am simţit ca un personaj caragialist ridicol plimbat de la un ghişeu la altul.
Care era de fapt problema? Distanţa până la Roznov e mai scurtă iar ei nu doreau să se ocupe UN loc cu o vită care nu merge la un abator mai îndepărtat. Eu am înţeles însă condamnabilă e atitudinea nu neapărat problema în sine deşi pe autobuz scrie clar şi maaare ROZNOV.
Ţara în/pe care:
  • ne c***m cu toţii
  • o înjurăm cu toţii
  • o renegăm cu toţii
  • o vindem cu toţii
  • o murdărim cu toţii
Ce vină are ea?
Unde stă recunoştinţa pentru maritrii sacrificaţi la reeducare?

Călcăm pe cadavre râzând. Încep să am coşmaruri.
Closer(dir.Mike Nichols, with Natalie Portman, Hugh Jackman, Jude Law, Julia Roberts)



A fi pamfletar e un lucru simplu. A fi însă şi carismatic e mai dificil. Ironia este foarte accesibilă. Însă umorul adevărat şi comedia deşteaptaă (nu găsesc un alt termen mai potrivit) sunt greu de atins, greu de conceput dar sănătoase.
Nesimţirea asta de a transforma comedia într-un show de prost gust scuzându-te că "acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare" este un act josnic. Identificăm umorul cu glume sexuale şi cu amricăn paiuri scârboase.
E bine să ai o atitudine ironică faţă de lucrurile care te ânconjoară. Aşa e mai simplu să ţii capul sus. Însă de aici până la a scuipa pe sentimente şi chiar pe anumită poziţie socială, care îţi impune respect e o cale lungă. Asumându-mi exprimarea buruienoasă voi scuipa şi eu pe porcăriile americane si pamfletele nesimţite româneşti.
CÎH!

Recomandare cinematografică: SCOOP (dir.Woody Allen, cu Scarlett Johansson şi Hugh Jackman)
Folosesc acest blog pe post de jurnal cinefilic și reminder al minții mele cu deficiență neuronală, care se agravează pe măsură ce îmbătrânesc. Motivația principală din spatele scrierilor mele este că îmi doresc ca impresiile astea de moment să nu se piardă undeva prin subconștient. 

La secțiunea Analogii accidentale veți regăsi tot soiul de legături ciudate între lucruri care au legătură mai mult sau mai puțin sau deloc. Ideea este inspirată din cvasimilitudinile lui Cinesseur. Restul articolelor sunt critici și detalii extrem de subiective, filtrate exclusiv prin bagajul meu de cunoștințe general și prin emoțiile proprii.

Cred că omul ar trebui să facă în scurta lui viață exclusiv ce-i place. Așa că cei care întreabă de ce se uită lumea la filme, de ce se citesc cărți, de ce se dau atâția bani pe haine și obiecte de dragul designului sau de ce se investește în călătorii și mâncare, nu își au locul printre cititori. În rest, oricine este binevenit să lectureze texte nișate, scrise cu pasiune, să selecteze ceva diferit de toată avalanșa de informație care intră cu bocancii peste noi, zilnic, în mediul internaut. Servus! 

P.s. Numele blogului a fost inițial Gogoașa Verde (prietenii încă mă mai iau la mijto pe tema asta) întrucât nu se concentra doar pe film. Cu timpul verdele s-a tranformat în celuloid.
Postări mai noi Postări mai vechi Pagina de pornire

Cini-s eu

Îmi place filmul. Nu am pretenții de critic, formator de opinie sau specialist cu diplomă în buzunar. Cui îi mai place filmul și vrea să citească texte scrise cu pasiune despre ce mi se pare mie interesnat e bine venit să citească. Virtual e mai simpatic. În jurnalurile mele cinefilice nu pot să atașez linkuri și imagini așa că ăsta e motivul pentru care am acest blog.

Postări populare

  • "All good people read good books"
    Din (altă) rubrică Cinesseur -iană care face pui..pe ici pe colea. still from The machinist, r.Brad Anderson, 2004
  • În lupta pentru supravetuire III : Cast Away
            Chuck Noland (de multe ori neegalabilul Tom Hanks) ajunge înapoi acasă, printre lume, printre tehnologie şi electricitate si toate ...
  • Agora
     Agora nu a fost vreun Gladiator sau vreun Ben Hur însă cu siguranţă a avut câteva elemente care îl ridică deasupra plutei şi îl poziţion...
  • De 1 Aprilie
    Heath Ledger în The dark knight, r.Christopher Nolan, 2008
  • În lupta pentru supraveţuire
    Exista câteva filme remarcabile despre puterea de a iubi viaţa. Nu de a o accepta, suporta, îmbunătăţi, sau orice altceva dorim n...

Acul în carul cu fân

Arhivă

  • ►  2016 (4)
    • ►  august (1)
    • ►  iunie (2)
    • ►  martie (1)
  • ►  2015 (1)
    • ►  februarie (1)
  • ►  2012 (10)
    • ►  mai (1)
    • ►  aprilie (1)
    • ►  martie (4)
    • ►  februarie (2)
    • ►  ianuarie (2)
  • ▼  2011 (20)
    • ▼  decembrie (1)
      • Lumea in 16 minute
    • ►  noiembrie (2)
      • Limbajul cadrului
      • Soudaine la vi(d)e
    • ►  octombrie (4)
      • Un certain regard (I)
      • Filmele de ieri, Costineştiul de astăzi
      • Din Zemlya venim în Zemlya ne întoarcem
      • Pareri din octombrie despre Vama din septembrie
    • ►  aprilie (3)
      • P.S.
      • The tale of the three brothers
      • Pentru că...
    • ►  martie (3)
      • Cu siguranta
      • The BLUE Valentine is actually RED
      • La Paris
    • ►  februarie (6)
      • Ţara minunilor II
      • Că tot e pe val
      • Ţara minunilor
      • RO-Mânia
      • My beloved sweetheart
      • Falsa comedie
    • ►  ianuarie (1)
      • Folosesc acest blog pe post de jurnal cinefilic și...
  • ►  2010 (8)
    • ►  aprilie (1)
    • ►  martie (1)
    • ►  februarie (3)
    • ►  ianuarie (3)
  • ►  2009 (3)
    • ►  septembrie (2)
    • ►  mai (1)

Pe cine „stălcuiesc” frecvent

  • Say Rouge
  • Cinesseur
  • MissMoss
  • MessyNessyChic
  • La mine sub nuc
Un produs Blogger.

Social

eXTReMe Tracker
Copyright © 2015 Gogoașa de celuloid

Created By ThemeXpose | Distributed By Blogger Template